terug naar startpagina

het repertoire

naar de speellijst

nieuws over het kwartet

herkomst naam jenufa

informatie en contact

 

 

 

 

 

 

Het Jenufa Kwartet

Bruisend en geïnspireerd: een concert van het Jenufa Kwartet is een belevenis. Fluisterzacht of hartstochtelijk: de vier musici spelen met volle overgave en hun doel is het publiek mee te slepen in hun liefde voor de kwartetmuziek. Het Jenufa Kwartet werd geroemd in de pers om ‘zijn uitdrukkingskracht en technische perfectie, zijn homogeniteit en de krachtige individuele expressie van de vier leden’. Het kwartet zoekt juwelen uit de kwartetliteratuur bij elkaar voor een afwisselend en verrassend programma. Het concert wordt kort mondeling toegelicht om het publiek nog meer bij de stukken te betrekken.

Het Jenufa Kwartet, genoemd naar de gelijknamige opera van de Tsjechische componist Léos Janácek, is opgericht in 1994 en is uitgegroeid tot een hecht kamermuziekensemble. Het inmiddels zeer uitgebreide repertoire van het kwartet strekt zich uit van Haydn tot hedendaagse muziek. Het kwartet studeerde regelmatig in Praag bij Milan Skampa en ontwikkelde daardoor een bijzondere affiniteit met de Tsjechische kamermuziek. Ook speelt het kwartet graag Nederlandse hedendaagse werken, die dan vaak verdieping vinden door het persoonlijke contact met de componist.

 

 

   

    Naomi Peters  Mintje van Lier  Marjolein Dispa    
 
Rosalie Seinstra

 

Het kwartet behoort tot de eerste lichting afgestudeerde kwartetten aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie, de gespecialiseerde opleiding voor jonge, talentvolle strijkkwartetten. Daarbij werd het kwartet intensief gecoacht door de cellist Stefan Metz en door de leden van wereldberoemde kwartetten als het Amadeus Kwartet, het Borodin Kwartet, het Prazak Kwartet en het Allegri Kwartet.

Op concoursen gooide het Jenufa Kwartet hoge ogen: het kwartet behaalde de halve finale op het Internationale Kamermuziekconcours ‘Premio Vittorio Gui’ te Florence en won de Publieksprijs op het Nationaal Kamermuziekconcours Almere. 

Bekende musici werkten samen met het Jenufa Kwartet: onder meer de altviolist Vladimir Mendelssohn, de pianisten Jean Dubé, Rian de Waal en Frank van de Laar, de mezzosopraan Tania Kross en de harpiste Lavinia Meijer.

Het kwartet gaf concerten op verschillende festivals zoals het Orlando Festival, het Grachtenfestival Amsterdam, Festival Classique in Den Haag, Kamermuziek in het Groen in Eindhoven en het Festival van Zeeuws-Vlaanderen. De pers schreef over dit laatstgenoemde optreden: ‘Zij toonden een muzikale doorleving, technische perfectie en sublieme expressie’.

Het Jenufa Kwartet werd geselecteerd voor de concertserie 'Het Debuut'. Naar aanleiding van deze auditie heeft het Jenufa Kwartet een grote concertreeks verzorgd in de beste concertzalen van Nederland. Ook maakte het Jenufa Kwartet een  tournee in Frankrijk.

Het Jenufa Kwartet trad verschillende malen op in de Kleine Zaal van Muziekcentrum Vredenburg Utrecht, het Muziekgebouw aan ‘t IJ en het Concertgebouw te Amsterdam. Een aantal concerten werd uitgezonden op de radio. Zo speelde het kwartet in februari 2009 het Zondagochtendconcert van het Concertgebouw, wat live op de radio te horen was.

Ook was het kwartet een aantal keren op televisie te zien, onder meer in 2008 bij het VPRO- programma Vrije Geluiden.

Naomi Peters bespeelt een 'père' Bernadel uit 1831. Mintje van Lier bespeelt een viool van Johannes Fransiscus Cuypers (1812), haar ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Marjolein Dispa bespeelt een altviool van Domenicus Busan uit 1780. Rosalie Seinstra bespeelt een cello van rond het jaar 1900 van een anonieme bouwer met een strijkstok van H.R. Pfretschner.