Mintje van Lier


Mintje van Lier (1982) is assistent aanvoerder 2e Viool van het Nederlands Philharmonisch Orkest. Het NedPhO speelt zowel het symfonische orkest repertoire als opera. Daarnaast maakt Mintje sinds 2009 deel uit van het Jenufa kwartet.

Op vijfjarige leeftijd begon Mintje met vioollessen bij Anneke Schilt en had vervolgens les bij Hans Scheepers, Joyce Tan, Mimi Zweig, Chris Duindam en Lex Korff de Gidts. In 2006 behaalde zij haar Bachelor Diploma aan het Conservatorium van Amsterdam. Daarna studeerde zij in Berlijn bij Ilan Gronich aan de Universität der Künste en behaalde in 2009 het Diplom.

In 2004-2006 was Mintje lid van het European Union Youth Orchestra onder leiding van o.a. Bernard Haitink, Sit Colin Davis Vladimir Ashkenazy, Paavo Jarvi en Sir John Eliot Gardiner.

In 2007 werd zij toegelaten tot academie van het Koninklijk Concertgebouworkest. Na succesvolle afronding van het academiejaar ontving zij een studiebeurs van het Bernard Haitink Fonds voor Jong Talent van de Stichting Donateurs KCO. Nog tijdens het academie jaar kreeg zij een baan in de Radio Kamer Filharmonie, waar zij vijf jaar lang, tot de opheffing, met veel plezier speelde, geinspireerd door dirigenten zoals Philippe Herreweghe en Frans Brüggen. Mintje remplaçeert bij o.a. het Koninklijk Concertgebouworkest en Mahler Chamber Orchestra.

Tweemaal nam zij deel aan het Zermatt Festival met het Scharoun Ensemble uit de Berliner Philharmoniker. In Berlijn speelde zij met Solistenensemble Kaleidoskop.

Mintje bespeelt een Johannes Fransiscus Cuypers (1812), haar ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.